architectenwoning Eduard Van Steenbergen

Technische gegevens

Referentie:
60
Bouwjaar:
1925
Type:
Woning
Oppervlakte grond:
113 m²
Oppervlakte bewoonbaar:
228 m²
Gemeubeld:
Ja
Adres:
Strijdhoflaan 91,
Berchem

OMSCHRIJVING

Eigen woning van architect Eduard Van Steenbergen. De voorbije 8 jaar werd dit pand met zorg en passie gerenoveerd tot in detail volgens de architecturale visie van Van Steenbergen. Het resultaat is een modern, energiezuinig en comfortabel huis met een warme ziel. De ruimtes zijn stuk voor stuk uitgebalanceerd in de juiste verhoudingen, met grote ramen en hoge plafonds waardoor het licht  mooi binnenstroomt en het ruimtegevoel optimaal is. De woning is bovendien vrijwel volledig gemeubeld. Zowel authentiek en geklasseerd dus zeer waardevol meubilair geconcipieerd door Van Steenbergen zelf als recent maatwerk van topkwaliteit in harmonie met het totaalconcept. Oorspronkelijk meubilair en nieuwe input zijn beide integraal in de verkoopprijs begrepen. Dit alleen al maakt deze woning uitzonderlijk  interessant. De architectenwoning van Van Steenbergen is gelegen in de bekende Pulhof buurt omgeven door parken. De stad is vlakbij evenals de snelweg naar Brussel, de Thalys naar Parijs en het vliegveld van Deurne. Winkels zijn op wandelafstand. Uniek concept, topligging, instapklare renovatie, waardevol meubilair inbegrepen.

 • 3

 • 1

 • 1

 •  

 •  

 •  

 •  

Biografie

Eduard van Steenbergen (1889-1952). Behoort tot belangrijkste Belgische architecten van het interbellum. Beperkte zich niet alleen tot de architectuur. Ook inrichting, tuinaanleg, meubilair, verlichting, tapijten en glas in lood werden minutieus door hem uitgetekend.

Het vroege oeuvre van Van Steenbergen leunt aan bij de Arts and Crafts, de Amsterdamse school en het werk van Hendrik Petrus Berlage. Vanaf het einde van de jaren 1920 oriënteerde hij zich steeds meer op het functionalisme. Een hoogtepunt is het atheneum van Deurne (1936). Na de Tweede Wereldoorlog greep Van Steenbergen terug naar meer traditionele modellen. Voor zijn laatste grote opdracht, het gemeenthuis van Deurne (1947), opteerde hij voor een axiale planopbouw en een monumentale maar sobere vormgeving. De werken werden postuum uitgevoerd door zijn zoon Edward.

Informatieplicht

EPC:
223 kWh/m²
Vergunning:
Ja
Dagvaarding:
Neen
Rechterlijke beslissing:
Neen
Voorkooprecht:
Neen
Verkavelingsvergunning:
Neen
Stedenbouwkundige bestemming:
Woongebied

AW scores

Architect:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Architectuur:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Staat:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Bewaarde elementen:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Strijdhoflaan 91, 2600 Berchem, België