Architectenwoning Lucien Engels

Technische gegevens

Referentie:
51
Type:
Villa
Oppervlakte grond:
3100 m²
Oppervlakte bewoonbaar:
259 m²
Gemeubeld:
Neen
Adres:
Populierendreef 6,
Elewijt

OMSCHRIJVING

Unieke verkoop : eigen woning uit 1958 van architect Lucien Engels. Zowel woning als tuin als monument geklasseerd. Wint verschillende architectuurprijzen. Inkom langs smal paadje tussen een muur en een vijver waarbij men onder het eigenlijke huis doorloopt. De plattegrond reflecteert organische dagindeling: slaapkamers aan de oostkant, leefruimte van 90 m² met grote glaspartijen en terrassen naar het zuiden, open haard in het westen. Het pand bevat 4 slaapkamers, een bad- en douchekamer, 2 kelders, een grote garage en 2 parkeerplaatsen voor de woning. Bewoonbare oppervlakte 260 m² exclusief kelders en garage. Terreinoppervlakte 31 are. Gelegen in rustige doodlopende straat vlakbij E 19 maar zonder geluidshinder. Fantastisch architecturaal concept. Prijs / kwaliteit zeer goede deal. Op te frissen naar moderne comfortnormen. Subsidies verkrijgbaar.

 • 4

 • 1

 • 2

 • 1

 •  

 •  

 •  

Biografie

Lucien Engels ( geboren 1928 Vilvoorde ) kreeg in Ter Kameren les van Louis-Herman De Koninck en Willy Van Der Meeren. Studeerde in 1950 af met grote onderscheiding aan het atelier van Victor Bourgeois. Ontwierp samen met Roger De Winter talrijke rijwoningen in Vilvoorde gekenmerkt door een transparante architectuur. Opmerkelijkste realisatie uit die jaren was echter de nieuwe vleugel voor Home Emile Vandervelde I in Oostduinkerke.
Start medio jaren 50 eigen praktijk en maakt in 1957 prospectiereis naar de US die zorgt voor radicale breuk in zijn oeuvre. Benadrukt vanaf nu veel sterker samenspel van licht en ruimte met grote aandacht voor materialen en proportionele constructies. Kenmerken die uitgesproken zijn toegepast in zijn eigen woning (1958) : betonnen skeletten bewust als rooster geprononceerd, klare geometrie met heldere indeling van de plattegronden en focus op de vuurhaard. Opmerkelijk ‘handelsmerk’ tot ver in de jaren ’70 zijn ook uitvoerige waterpartijen die het binnenkomen begeleiden. Houdt zich fin de carrière nog vrijwel uitsluitend bezig met projecten van monumentale allure die zijn fascinatie uitdrukken voor de  grote bouwwerken uit de wereldgeschiedenis. Ontwerpt  nog slechts 3 woningen.
Lucien Engels sluit in 1988 zijn architectenloopbaan af en keert terug naar zijn grote passie : de schilderkunst.

AW scores

Architect:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Architectuur:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Staat:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Bewaarde elementen:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Populierendreef 6, 1982 Elewijt, België