EGKS-woning nr. 4

Technische gegevens

Referentie:
497
Bouwjaar:
1957
Prijs:
Klik om prijs te zien
€ 468.000
Type:
Woning
Oppervlakte grond:
537 m²
Oppervlakte bewoonbaar:
150 m²
Gemeubeld:
Neen
Adres:
Vierwindenbinnenhof 4,
Tervuren

OMSCHRIJVING

EGKS-Woning nr.4 is ontworpen door Willy Van Der Meeren. Gelegen in het Vierwindenbinnenhof, een klein woonerf gebouwd in 1957-1958  bestaande uit 8 EGKS-woningen. EGKS of Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal is de organisatie die zoals bekend na WO2 de vrede in Europa wilde verzekeren door controle op de productie van kolen en staal, toendertijd de belangrijkste grondstoffen voor oorlogswapens. De EGKS geldt als 1e aanzet tot de Europese Unie waarin zij ook later opging. VDM, algemeen bekend om zijn uitgesproken sociaal engagement greep op de valreeep naast EGKS subsidies om zijn prototype arbeiderswoning op grote schaal te produceren. Hij kocht dan maar een stuk grond tussen Tervuren en Moorsel gekend als De Vier Winden en bouwde er zijn 8 EGKS-woningen. Hij ging er zelf wonen samen met 7 gelijkgestemden waaronder professoren, schrijvers en intellectuelen. Het is een half-open bebouwing met een private tuin van 537m2 achter de woning en een gemeenschappelijke tuin van 1500m2 aan de voorkant. Typerend VDM die vanuit zijn socialistische bewogenheid concipieerde voor het individu maar altijd in de context van een collectiviteit. Het pand getuigt van een grote constructieve helderheid. De verhoudingen zijn perfect in balans. Strak en functioneel met veel licht en zicht en de typische optimale benutting van de ruimtes. Wat VDM zo groot maakt is dat hij vanuit functionaliteit ook altijd in extensie scherp oog had voor een unieke esthetiek zoals speels gebogen lijnen en vormen. De originele interieurelementen zijn dan ook magnifiek en ondertussen zeer waardevol. De trap alleen is een meesterwerk. Veel ingemaakte kasten en houtwerk zijn oorspronkelijk en in goede staat. Het was de ambitie van VDM om mensen gelukkig te maken door ze functionele, degelijke maar ook mooie panden aan te bieden temidden het groen en de warme verbondenheid van de medemens. Het volledige Vierwindenbinnenhof is geklasserd.

 • 3

 • ja

 • 1

 • ja

 •  

 •  

 •  

Biografie

Willy Van Der Meeren (1923 - 2002). Volgde opleiding in de modernistische architectuurschool Ter Kameren in Brussel.  Debuteerde eind jaren veertig. Typisch voor Van Der Meeren was zijn interesse in constructie en massaproductie, en zijn sociale bewogenheid (architectuur is een zaak voor de massa en niet voor het individu). Wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische meubelontwerpers van de naoorlogse periode.
Van Der Meeren ontwierp samen met Léon Palm het CECA-huis (EGKS-huis). Dit ingenieuze concept moest een oplossing bieden voor het nijpende woningtekort in deze periode, vooral wat arbeiderswoningen betreft.

Informatieplicht

EPC:
541 kWh/m²
Vergunning:
Ja
Dagvaarding:
Neen
Rechterlijke beslissing:
Neen
Voorkooprecht:
Neen
Stedenbouwkundige bestemming:
Woonpark

AW scores

Architect:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Architectuur:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Staat:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Bewaarde elementen:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Contacteer
lokale makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman
 
Nieuwpoort 7
9000 Gent

M +32 (0)498 44 26 98
Kristof@ArchitectenWoning.be

Vierwindenbinnenhof 4, 3080 Tervuren, België