Huis Roelants

Technische gegevens

Referentie:
45
Type:
Villa
Gemeubeld:
Ja
Adres:
Hoevensebaan 87,
Kapellen

OMSCHRIJVING

In 1962 voor Maurice Roelants ontworpen woning. Architecturaal topconcept in een uniek kader. Geïsoleerd op een heuvel, de Tomberg, met een weids uitzicht op de landelijke omgeving.

Ter hoogte van de straat, ingewerkt in de terreinhelling bevindt zich de garage. Van hieruit leidt een voetpad naar de oost georiënteerde voorzijde. De woning bestaat uit twee, in elkaar grijpende, tot op de grond doorgetrokken (dak)schalen in gewapend beton met verloren bekisting van zichtbaar gelaten, aarden potten waartussen de hoofdbewapening is aangebracht. Waar beide schalen elkaar bovenaan raken is een smalle, horizontale lichtstrook uitgespaard. De enige twee, respectievelijk oost en west georiënteerde "gevels" zijn samengesteld uit houten raamelementen opgevuld met gebakeliseerde triplexplaten met een laag isolatie en een spaanderplaat aan de binnenkant. 

 • 3

 • 1

 • 1

 • 2

 •  

 •  

 •  

Biografie

Willy Van Der Meeren (1923 - 2002). Volgde opleiding in de modernistische architectuurschool Ter Kameren in Brussel.  Debuteerde eind jaren veertig. Typisch voor Van Der Meeren was zijn interesse in constructie en massaproductie, en zijn sociale bewogenheid (architectuur is een zaak voor de massa en niet voor het individu). Wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische meubelontwerpers van de naoorlogse periode.
Van Der Meeren ontwierp samen met Léon Palm het CECA-huis (EGKS-huis). Dit ingenieuze concept moest een oplossing bieden voor het nijpende woningtekort in deze periode, vooral wat arbeiderswoningen betreft.

Informatieplicht

EPC:
320 kWh/m²
Vergunning:
Ja
Dagvaarding:
Ja
Rechterlijke beslissing:
Neen
Voorkooprecht:
Neen
Verkavelingsvergunning:
Neen
Stedenbouwkundige bestemming:
Agrarisch gebied

AW scores

Architect:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Architectuur:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Staat:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Bewaarde elementen:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Hoevensebaan 87, 2950 Kapellen , België