EGKS Woning

Technische gegevens

Referentie:
406
Bouwjaar:
1957
Type:
Woning
Oppervlakte grond:
173 m²
Oppervlakte bewoonbaar:
100 m²
Gemeubeld:
Neen

OMSCHRIJVING

Woning 7 is een unieke rijwoning in Tervuren ontworpen door de grootmeester van de Belgische modernistische architectuur : Willy Van Der Meeren. Gelegen in het Vierwindenbinnenhof, een klein woonerf gebouwd in 1957-1958  bestaande uit 8 EGKS-woningen. EGKS of Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal is de organisatie die zoals bekend na WO2 de vrede in Europa wilde verzekeren door controle op de productie van kolen en staal, toendertijd de belangrijkste grondstoffen voor oorlogswapens. De EGKS geldt als 1e aanzet tot de Europese Unie waarin zij ook later opging. VDM, algemeen bekend om zijn uitgesproken sociaal engagement greep op de valreeep naast EGKS subsidies om zijn prototype arbeiderswoning op grote schaal te produceren. Hij kocht dan maar een stuk grond tussen Tervuren en Moorsel gekend als De Vier Winden en bouwde er zijn 8 EGKS-woningen. Hij ging er zelf wonen samen met 7 gelijkgestemden waaronder professoren, schrijvers en intellectuelen. Woning 7 is de oorspronkelijke modelwoning die werd gebruikt om het grote publiek warm te maken voor het EGKS-project. Het pand werd gepresenteerd op de tentoonstellingen in Luik en Charleroi in 1954 en heropgebouwd in Tervuren in 1957. Het is een gesloten bebouwing met een private tuin van 160m2 achter de woning en een gemeenschappelijke tuin van 1500m2 aan de voorkant. Typerend VDM die vanuit zijn socialistische bewogenheid concipieerde voor het individu maar altijd in de context van een collectiviteit. Het pand getuigt van een grote constructieve helderheid. De verhoudingen zijn perfect in balans. Strak en functioneel met veel licht en zicht en de typische optimale benutting van de ruimtes. Wat VDM zo groot maakt is dat hij vanuit functionaliteit ook altijd in extensie scherp oog had voor een unieke esthetiek zoals speels gebogen lijnen en vormen. De originele interieurelementen zijn dan ook magnifiek en ondertussen zeer waardevol. De trap alleen is een meesterwerk. Veel ingemaakte kasten en houtwerk zijn oorspronkelijk en in goede staat. Het was de ambitie van VDM om mensen gelukkig te maken door ze functionele, degelijke maar ook mooie panden aan te bieden temidden het groen en de warme verbondenheid van de medemens. Wie hier kan wonen heeft reden om gelukkig te zijn. Het pand is goed onderhouden. Update naar moderne comfortnormen is aangewezen met evident behoud van de originele elementen. Het volledige Vierwindenbinnenhof is geklasserd.

 • 3

 • ja

 • 1

 • 1

 •  

 •  

 •  

Biografie

Willy Van Der Meeren (1923 - 2002). Volgde opleiding in de modernistische architectuurschool Ter Kameren in Brussel.  Debuteerde eind jaren veertig. Typisch voor Van Der Meeren was zijn interesse in constructie en massaproductie, en zijn sociale bewogenheid (architectuur is een zaak voor de massa en niet voor het individu). Wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische meubelontwerpers van de naoorlogse periode.
Van Der Meeren ontwierp samen met Léon Palm het CECA-huis (EGKS-huis). Dit ingenieuze concept moest een oplossing bieden voor het nijpende woningtekort in deze periode, vooral wat arbeiderswoningen betreft.

Informatieplicht

Vergunning:
Ja
Dagvaarding:
Neen
Rechterlijke beslissing:
Neen
Voorkooprecht:
Neen
Verkavelingsvergunning:
Neen
Stedenbouwkundige bestemming:
Woongebied

AW scores

Architect:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Architectuur:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Staat:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Bewaarde elementen:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5