Huis VE

Technische gegevens

Referentie:
331
Bouwjaar:
1956
Type:
Woning
Oppervlakte grond:
144 m²
Oppervlakte bewoonbaar:
153 m²
Gemeubeld:
Neen
Adres:
Jan Frans Willemsstraat 13,
Vilvoorde

OMSCHRIJVING

Unieke modernistische bel-étage rijwoning. Interessante prijs. Samenwerking van de architecten Lucien Engels en Roger De Winter die in de periode 1950-1960 veel gezamenlijke projecten realiseerden in hun geboortestad Vilvoorde. Met als resultaat een karaktervolle architectuur met geprononceerde modernistische invloeden. Duidelijk merkbaar ook voor dit pand : grote ramen, inzet van hout ondermeer in wandbekleding, plafonds en ingemaakte kasten, een luchtige open trappenhal en een inkom in natuursteen. De proporties zijn slim uitgebalanceerd wat aangename functionele ruimtes met veel licht oplevert. De meeste originele elementen zijn bovendien mooi geconserveerd met als highlight de prachtige stalen trap. Het gelijkvloers is prima geschikt voor een praktijk of kantoorruimte. Op de 1e verdieping bevindt zich een magnifieke woonkamer met te vernieuwen keuken en zuidgericht terras. De 2de verdieping omvat de badkamer en 2 grote slaapkamers. Dit is een geweldige woning. Een statement van het zogeheten ‘democratisch of functioneel modernisme’. De architectuur is waardevol en goed bewaard wat een zeldzaamheid mag heten. Enige update naar moderne comfortnormen en de juiste sobere aankleding maken van dit pand een uniek stijlvol woongegeven doortrokken van authentieke fifties early sixties nostalgie.

 • 2

 • ja

 • 1

 • ja

 •  

 •  

 •  

Biografie

Lucien Engels ( geboren 1928 Vilvoorde ) kreeg in Ter Kameren les van Louis-Herman De Koninck en Willy Van Der Meeren. Studeerde in 1950 af met grote onderscheiding aan het atelier van Victor Bourgeois. Ontwierp samen met Roger De Winter talrijke rijwoningen in Vilvoorde gekenmerkt door een transparante architectuur. Opmerkelijkste realisatie uit die jaren was echter de nieuwe vleugel voor Home Emile Vandervelde I in Oostduinkerke.
Start medio jaren 50 eigen praktijk en maakt in 1957 prospectiereis naar de US die zorgt voor radicale breuk in zijn oeuvre. Benadrukt vanaf nu veel sterker samenspel van licht en ruimte met grote aandacht voor materialen en proportionele constructies. Kenmerken die uitgesproken zijn toegepast in zijn eigen woning (1958) : betonnen skeletten bewust als rooster geprononceerd, klare geometrie met heldere indeling van de plattegronden en focus op de vuurhaard. Opmerkelijk ‘handelsmerk’ tot ver in de jaren ’70 zijn ook uitvoerige waterpartijen die het binnenkomen begeleiden. Houdt zich fin de carrière nog vrijwel uitsluitend bezig met projecten van monumentale allure die zijn fascinatie uitdrukken voor de  grote bouwwerken uit de wereldgeschiedenis. Ontwerpt  nog slechts 3 woningen.
Lucien Engels sluit in 1988 zijn architectenloopbaan af en keert terug naar zijn grote passie : de schilderkunst.

Informatieplicht

EPC:
498 kWh/m²
Vergunning:
Neen
Dagvaarding:
Neen
Rechterlijke beslissing:
Neen
Voorkooprecht:
Neen
Verkavelingsvergunning:
Neen
Stedenbouwkundige bestemming:
Woongebied

AW scores

Architect:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Architectuur:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Staat:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Bewaarde elementen:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Jan Frans Willemsstraat 13, 1800 Vilvoorde, België